Pesten voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook in het geval van pesten. We kunnen er immers samen voor zorgen dat pesten niet plaats kan vinden én ook dat het pesten stopt.

Pas als je pesten beleidsmatig aanpakt, krijg je een duurzaam resultaat:

creëer een klimaat waar het fijn werken, leven en spelen is. En eindig bij wat je kan doen na een incident om de schade te beperken en eruit te leren.

Je kan starten met een eenvoudig plan en dit stukje voor stukje opbouwen. Het belangrijkste is om ermee aan de slag te gaan en alle partijen te betrekken. 

Heb je hulp nodig om je beleid vorm te geven?
  • Onder de tab beleid vindt je alvast enkele zelfscans om je op weg te helpen. 
  • Onder de tab vormingen vindt je het aanbod van de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Zij bieden vormingen aan kinderen/jongeren, ouders en begeleiders van kinderen/jongeren (voor onderwijs, sport- of jeugdorganisaties).
  • Neem een kijkje bij de partners van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten:
voor onderwijs:voor jeugdorganisaties:voor sportorganisaties:

Tip: 

Wil je als school, jeugdvereniging of sportclub op een eenvoudige manier een jaar lang bouwen aan een fijn en hechte groep waar pesten minder kans maakt: laat je inspireren door de bouwstenen van  #eenjaarlangtegenpesten met tips en praktijkvoorbeelden. Ga er mee aan de slag en pluk er het hele jaar de vruchten van!