Pesten of plagen: wat is het verschil?

Pesten is niet hetzelfde als plagen of ruziemaken. Maar wat is nu juist het verschil?

Jongeren maken soms ruzie. Dat is niet meer dan normaal. Iedereen heeft zijn eigen mening en komt hier voor op. Er kunnen wel eens kwetsende dingen gezegd of gedaan worden. Maar de ene ruziemaker voelt zich niet sterker of beter dan de andere. En meestal keert dezelfde ruzie ook niet keer op keer terug.

Soms wordt er geplaagd tussen jongeren. Bij plagen is het niet zo dat steeds dezelfde persoon de geplaagde is. De ene dag wordt deze eens geplaagd, de andere dag de andere. Niemand voelt zich heel de tijd sterker dan de ander. Het stopt ook wanneer de geplaagde aangeeft dat het echt niet meer leuk is. Want plagen gebeurt net vaak uit vriendschap of om aandacht te krijgen van iemand die je stiekem wel heel erg leuk vindt. De uitdrukking “meisjes plagen is liefde vragen”, ken je vast wel.

Pesten gaat echter een stap verder.

  • De pester wil steeds hetzelfde slachtoffer echt kwetsen.
  • Het gebeurt niet één keertje, maar keer op keer: dezelfde persoon of personen kwetsen je dus meerdere keren. Ook als je duidelijk laat blijken dat je het niet leuk vindt, gaan ze door.
  • De pester voelt zich steeds machtiger dan de gepeste. Pesters kiezen vaak iemand uit waarvan ze denken dat die zich minder goed zal kunnen verdedigen. Omdat hij of zij meer verlegen is, minder populair is in de groep of het niet zal durven vertellen aan iemand die hem of haar kan helpen. Als de gepeste of de omstaanders niet reageren of zelfs meedoen, zal de pester zich steeds sterker voelen en de gepeste steeds machtelozer.

Het doel van de pesters is meestal om erbij te horen in de groep. Ze willen cool zijn. Erbij willen horen zou niet ten koste van anderen mogen gaan. Want de pester doet de gepeste echt pijn, zowel lichamelijk als psychologisch.

Denk je dat je gepest wordt? Een antwoord in 4 vragen.

Twijfel je na het lezen nog over of iets pestgedrag is? Met behulp van 4 korte vragen krijg je voor jezelf hopelijk meer duidelijkheid. 

Lees meer!
WatWat logo
Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.